No Such Thing As Coincidence

I’m gonna share my favorite the only scene I like from the movie 500 Days of Summer, and I’m hoping you’ll understand what I’m getting at.

Tom: And you…uhm, you’re married. Hheh.
Summer: Yeah.. It’s crazy, huh?

Tom: You never wanted to be anybody’s girlfriend, but now you’re..somebody’s wife.
Summer: It surprised me too.
Tom: I don’t think I’ll ever understand that. I mean..it doesn’t make sense.
Summer: It just happened.
Tom: Right, but that’s what I don’t understand. What ‘just happened’?
Summer: I just.. I just woke up one day and I knew.
Tom: Knew what?
Summer: What I was never sure of with you.
Tom: ……..
Tom: You know what sucks? Realizing that everything you believe in is complete and utter bullshit. It sucks.
Summer: What do you mean?
Tom: Aah, you know. Destiny..and soul-mates, true love, and all that childhood fairy tales…nonsense. You were right. I should have listened to you.
Summer: No..
Tom: Yeah..what are you smiling at?
Summer: Tom..
Tom: What? What are you looking at me like that for?
Summer: Well, you know.. I guess it’s ’cause I was sitting in a deli and reading Dorian Gray and a guy comes up to me and asks me about it and…now he’s my husband.
Tom: Yeah. And…so?
Summer: So, what if I’d gone to the movies? What if I had gone somewhere else for lunch? What if I’d gotten there 10 minutes later? It was.. It was meant to be. And… I just kept thinking… Tom was right.
Tom: No..
Summer: Yeah I did. I did. ..It just wasn’t me that you were right about.
Tom: …..

__

So..you get the point, right? The moral of the story pretty much says that there’s no such thing as coincidence. Everything is meant to be. It’s fate. Apapun yang terjadi, entah itu soal nasib, jodoh, apapun, semua terjadi sebagaimana seharusnya. Things happen for a reason. If it’s meant to be, it’s meant to be. So we just have to be patient, no need to rush it.

Tapi itu pun bukan berarti kita cuma mesti sit back and do nothing. In order for fate to happen, we must keep on moving. Do. Act. Kita wajib berusaha. Apapun hasilnya, pasti ada hikmahnya.

Buat yang nyari rezeki/pekerjaan, wajib banget yang namanya berusaha. Kalo udah menetapkan target, nyoba ngelakuin sebisa mungkin untuk mencapai target itu.. Kalaupun belum berhasil, kalaupun berulang kali gagal, ga perlu kecewa berlebihan dan jangan putus asa. Semua ada hikmahnya. Rezeki bisa datang dari arah yang ga kita kira. Kalo orang bilang, rezeki kita ga akan ketuker. Ya, rezeki kita juga udah ada ketetapannya. Tinggal gimana kita berusaha buat menjemputnya. Nothing is a coincidence. It’s meant to be.

Begitu juga halnya soal jodoh. It will happen eventually, if it’s meant to be. So why rush it? Kenapa harus maksa mesti right here, right now? Kenapa ga nunggu sampai waktu yang tepat dan cara yang tepat to make sure that he/she’s the one?

Ok, gue ga mau sok pinter, sok suci sok religius or whatever. But since we’re talking about fate here, mau ga mau kita harus percaya sama a higher power. The One who makes things happen. God. Allah SWT. Or whatever higher power you believe in, anyway.

Dan dalam hal jodoh, memang in order for fate to happen juga bukan berarti kita mesti  diem aja dan nunggu entah apa yang akan terjadi. Kita juga mesti usaha. But it doesn’t mean that we need to rush it, right? Bukan berarti kita mesti bener-bener tau saat itu juga dia jodoh kita apa bukan, dengan melakukan sesuatu di luar koridor yang Dia tentukan? Bukannya jodoh pun sudah ada Ketentuan-Nya? Kenapa buat ngedapetinnya harus melanggar aturan main yang sudah Dia tentukan? Bahkan dari segi bahasa pun kedengerannya udah salah banget. It just doesn’t sound right, does it?

Ok, sorry if I sound a bit complicated. I just wish you could use your logic here. Entah lo Muslim atau bukan, entah lo religius apa nggak. You can simply use a bit of logic here, actually. Gue percaya se-nggak religiusnya lo pun, lo pasti percaya sama a higher power. A higher power that indeed makes things happen. Makes fate happens. And that higher power’s gotta have a set of rules. Why not try to abide by those rules and see where that higher power’s gonna take us?

Again, it’s not about not trying. Usaha tetep harus ada. Tapi bukan dengan bertindak di luar koridor dan aturan yang udah Dia buat dong. Yes, ok, I’ll say it blatantly, bukan dengan pacaran. Ada kok cara-cara lain untuk “mengusahakan” jodoh. Bisa aja dengan memperbaiki diri, mendorong diri sendiri supaya jadi pribadi yang lebih baik lagi. Entah secara sikap, keahlian, finansial.. Apapun itu. Siapa tau dengan kita mempersiapkan diri, jodoh kita juga sedang disiapkan oleh-Nya. Itu baru namanya usaha. Bukan malah menjerumuskan diri ke maksiat dengan perbuatan yang jelas-jelas dilarang dalam aturan-Nya.

Yeah, so in order for fate to happen, in order for ‘the one’ to come your way, are you going to try to act against the higher power’s will, or are you going to play according to the higher power’s rules? Its your choice, but…actually there’s only one right answer. ..If you want the right one to come your way.

Make your choice.

I don't own the picture, it's taken from here.
Advertisements

Please do leave a comment :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s